Vervolg Fotoacademie

Het was mijn bedoeling om na mijn derde jaar een update te geven, maar dat is nooit gebeurd… Dus het is hoog tijd!

De derde fase

In de derde fase ga je je specialiseren. Er komt veel nadruk te liggen op het waarom, wie je bent als fotograaf en wie je doelgroep is. Aan het eind van het jaar zijn er twee beoordelingen. Naast de opdrachten en vrije werken, maak je een portfolio. Dit is een verzameling van jouw beste werk en laat je zien wie je bent als fotograaf en waar je staat. Je wordt beoordeeld of je klaar bent voor het eindexamenjaar.

De start van 2021

Het eerste half jaar ging redelijk. Wel was het een pittige tijd, omdat mijn man en ik de sleutel kregen van ons nieuwe huis. In november en december 2020 lag de focus meer op het afmaken van het huis en verhuizen. Aan het einde van het jaar kreeg ik de mogelijkheid een studio te huren. Op 1 januari 2021 mocht ik erin. Deze eigen werkplek gaf mij de broodnodige focus op de studie. De studio heeft mij ‘gered’. Geen afleiding van het klussen in huis!

Tussen de beoordeling en de start van het nieuwe semester zaten zes weken. Ik was van plan al lekker aan de gang te gaan. Alleen gebeurde er vrij weinig. 
Het tweede deel van het jaar had dus een lastige start. Ik kwam niet op gang. Uiteindelijk kwam ik zo goed als helemaal vast kwam te zitten. Ik was te veel in mijn hoofd bezig, voelde enorme druk om te presteren en iets te maken. Druk werkt voor mij enorm blokkerend.

Ik haalde niet alleen weinig plezier uit de lessen, maar ook niet uit het fotograferen zelf of het proces waar ik in zat. Ik was én bleef erg vermoeid. Mijn zelfvertrouwen rondom mijn werk verdween gaandeweg en intuïtief fotograferen lukte mij niet meer.

Een paar weken voor mijn opdrachtbeoordeling had ik een gesprek met een mentor; Eva. Zij gaf mij een zetje in de juiste richting. Ik stopte met het maken van series van opdrachten en vrije werken, maar ging alles samenvoegen. Mijn werk ging uiteindelijk namelijk allemaal over hetzelfde.
Uiteindelijk haalde ik mijn opdrachtbeoordeling! Wel besloot ik de portfoliobeoordeling niet te doen, zodat ik een half jaar onder mentorbegeleiding van Eva door kon gaan. Er moest namelijk wel iets veranderen. 

De zomer door

Tijdens de zomer heb ik de focus gelegd op mijn gezondheid en bijkomen van de heftige voorgaande maanden. Na veranderingen door te voeren in mijn eetpatroon en het aanvullen van vitamines en mineralen, kwam de zin en energie weer terug. Ik ben weer werk gaan maken, waarbij ik vooral analoog werk. Ook met enthousiasme ben ik de doka gaan verkennen. Ron Moelijker heeft mij laten kennismaken met het zelf afdrukken van foto’s. Ik ben gaan experimenteren met het verven, knippen en scheuren van foto’s. En met de wekelijkse begeleiding van mijn mentor Eva, heb ik mijn zelfvertrouwen hervonden. De tweede helft van het 2021 stond dus in het teken van zelfontplooiing, ontdekken en ontwikkeling. 

Portfolio

Omdat ik toch ook echt mijn opleiding wil afmaken, moest ik wel nog een portfolio maken. Ook hier ben ik het afgelopen half jaar mee aan de slag gegaan. Nieuwe selectie maken, een goede volgorde bepalen en een nieuwe lay-out maken.  
Wat ontzettend leuk en een enorme eer was, is dat Machiel Botman mijn portfolio heeft gereviewd. Hij is een bekend fotograaf en werkt voornamelijk analoog. Ook is hij dé expert op het gebied van fotoboeken maken en is hij gek op dummy’s hiervan. Gelukkig geeft hij ook expert-workshops aan de Fotoacademie, waardoor het een ´fractie´ minder spannend voelde om mijn werk en dummy te laten zien. Zijn feedback was positief kritisch met hele fijne tips, waardoor ik mijn boek kon verbeteren. 

Beoordeling

Op 18 februari 2022 was het zover. De dag van de beoordeling. Beetje gespannen voor wat zou gaan komen en hóé ik er zou gaan komen. Het was namelijk ook de dag van storm Eunice (…) Om 10:00 uur kwam dan ook het telefoontje dat de beoordeling niet door zou gaan. Te verwachten, maar alsnog een domper! 

Een week later kwam dan de herkansing. Ondanks dat ik er met vertrouwen inging, was het toch weer spannend en kwam ik moeilijk uit mijn woorden. Maar ondanks mijn hakkelen, ben ik bevorderd naar het eindexamenjaar. 

Nieuw jaar, nieuwe kansen

Komend jaar ga ik verder met ontdekken van mijn eigen signatuur, thema en, natuurlijk, veel fotograferen. Belangrijk onderdeel is natuurlijk ook spreken over mijn werk, dus ook dat wordt een belangrijk punt om op te focussen. 


Bekijk mijn portfolio online via deze link:

Ergens ben je alleen